Nieuws

125 Jaar Gewasbescherming: van verleden naar toekomst

Boom in glazen bol, Robbert Beenen via iStock
Bron foto: Robbert Beenen (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    plantgezondheid, gewasbescherming
  • Interessant voor
    akkerbouwers, telers, tuinders
Bekijk de bronnen
In Nederland bewaken we al 125 jaar de gezondheid van planten. Ter gelegenheid hiervan heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), in samenwerking met de KNPV (Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging), een speciale uitgave van het magazine Gewasbescherming uitgebracht. Een diepgaand overzicht van de vooruitgang en uitdagingen in dit vakgebied.

Hoewel toezicht op plantgezondheid bij het grote publiek niet heel bekend is, is het van groot belang. Nederland heeft een unieke en vooraanstaande positie dankzij haar aanzienlijke handelsactiviteiten. Dit komt niet alleen door de kwaliteit en omvang van de planten- en zadenproductie. Ook de import en export van veel plantproducten speelt een grote rol.

Fytosanitair toezicht (plantgezondheid) bestrijkt een breed scala aan gebieden, en daarom voert de NVWA risicogericht toezicht uit. Dit houdt in dat de NVWA haar middelen en inspanningen richt op de grootste risico's om zo efficiënt mogelijk te werken. De risico’s worden eerst in kaart gebracht en vervolgens wordt prioriteit gegeven aan de meest urgente en gevaarlijke bedreigingen.

Speciale uitgave Gewasbescherming

Deze speciale uitgave van Gewasbescherming: 125 Jaar Toezicht op Plantgezondheid, biedt een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken en de historische context van gewasbescherming in Nederland. Zowel de onderzoekers als de mensen uit het bedrijfsleven benadrukken in hun bijdrages het belang van samenwerking, innovatie en preventie in de voortdurende strijd tegen plantenziekten en plagen.

Zeven artikelen uitgelicht

Groen Kennisnet heeft een selectie gemaakt van de meest relevante bijdrages uit deze special. Alle stukken zijn te lezen in onze kennisbank.

  • Een TOP historie: De rijke geschiedenis van 125 jaar toezicht op plantgezondheid samengevat. Het beschrijft hoe de samenwerking tussen de KNPV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sinds de late 19e eeuw heeft bijgedragen aan de bescherming van gewassen tegen ziekten en plagen. Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van effectieve bestrijdingsmethoden en preventieve maatregelen.
  • 125 jaar onderzoek naar plantenziekten: zien we nu alles?: Een reflectie op de vooruitgang en uitdagingen in het onderzoek naar plantenziekten over de afgelopen 125 jaar. Het bespreekt de technologische innovaties en wetenschappelijke doorbraken die hebben bijgedragen aan een beter begrip van plantenziekten en hun bestrijding. Ondanks de vooruitgang blijven er uitdagingen bestaan, zoals de opkomst van nieuwe ziekten en de resistentie van plagen tegen bestrijdingsmiddelen.
  • Voorkomen is beter dan genezen - Ingrijpen wanneer noodzakelijk: Benadrukking van het belang van preventieve maatregelen in de gewasbescherming. Door vroegtijdige detectie en preventie kunnen plantenziekten en plagen effectief worden bestreden, wat leidt tot gezondere gewassen en hogere opbrengsten. Het artikel bespreekt verschillende strategieën en technieken die boeren kunnen toepassen om hun gewassen te beschermen.
  • NVWA is fytosanitaire poortwachter van de EU: De NVWA speelt een cruciale rol in het beschermen van de Europese Unie tegen schadelijke organismen. Door strikte controles en regelgeving zorgt de NVWA ervoor dat schadelijke plagen en ziekten buiten de EU blijven. Dit artikel gaat over de taken en verantwoordelijkheden van de NVWA als fytosanitaire poortwachter.
  • Bedrijfscontrolesysteem - bedrijven mogen zelf inspecties uitvoeren: Een belangrijk onderwerp is het bedrijfscontrolesysteem, waarbij bedrijven zelf inspecties mogen uitvoeren. Dit systeem verhoogt de efficiëntie en betrokkenheid binnen de sector, omdat bedrijven direct verantwoordelijk zijn voor de naleving van de regelgeving. Het artikel bespreekt de voordelen en mogelijke uitdagingen van dit systeem.
  • Nieuwe Meerjarenovereenkomst voor samenwerking LVVN: Deze overeenkomst versterkt de samenwerking tussen verschillende partijen in de landbouwsector, waaronder de Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Door gezamenlijke inspanningen kunnen kennis en middelen effectiever worden gedeeld, wat bijdraagt aan een duurzamere en efficiëntere gewasbescherming.
  • Rol van brancheorganisatie in het Nederlandse toezichtsysteem: Hoe dragen brancheorganisaties bij aan het toezicht en de naleving van plantgezondheidsvoorschriften? Deze organisaties spelen een belangrijke rol in het informeren en ondersteunen van hun leden, en werken nauw samen met de overheid om een hoog niveau van plantgezondheid te waarborgen.

Bronnen

(1)