Nieuws

De groene sector ontdekt de serious games

Bron foto: Veljko Dobrijevic, A game of Photosynthesis in progress (Creative Commons)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Bordspellen
  • Interessant voor
    Groen Onderwijs
Bekijk de bronnen
Als hobby staan bordspellen de laatste jaren volop in de belangstelling. Maar wist je dat er ook bordspellen specifiek zijn ontwikkeld voor de groene sector? Bijvoorbeeld over bedrijfsovername, plantenziektes en natuurinclusieve landbouw. Ontdek welke serious game past bij jouw (onderwijs)praktijk.

Wat is een serious game?

Een serious game laat je voor een uurtje of twee in een veilige omgeving meemaken hoe het is om in andere schoenen te staan. Hoe is het om boer te zijn? Of planoloog? Of klimaatwetenschapper? Wat voor keuzes ga je maken? En wat zijn daarvan de gevolgen? Daarin zit ook het verschil met de bord- en kaartspellen die je al kent: het doel is niet alleen om te winnen maar om tot begrip te komen, zowel voor elkaar als voor de onderliggende rollen.

Bordspellen zijn bijzonder geschikt om complexe onderwerpen op een toegankelijke manier te behandelen. Een bordspel is namelijk – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek of een film – interactief en laat de deelnemers keuzes maken. Onderwerpen als samenwerking, tegengestelde belangen en onderlinge machtsrelaties kunnen samen spelenderwijs verkend worden.

Serieuze spellen over plantgezondheid

De wereld van plantenziektes kan een ingewikkeld onderwerp zijn om te doorgronden. Doriet Willemen van KNPV zet in vakblad Gewasbescherming een aantal mooie spellen in de spotlight. Neem bijvoorbeeld het door Bart van de Vossenberg ontwikkelde ‘Invasie van de Plantenplagen’. In dit spel kruip je in de huid van een plantenziekte en wil je jouw plaag verspreiden over de planeet. Om daar succesvol in te zijn zul je op zoek moeten naar waardplanten en word je tegengewerkt door fytosanitaire maatregelen. Meer informatie over dit spel en andere aanraders:

Natuurinclusieve landbouw

Je komt als boer bij de overschakeling naar een meer natuurinclusieve vorm van landbouw voor veel keuzes te staan. In het NAJK spel ‘Boernatuurlijk!’ is dit niet anders. De NAJK heeft dit spel ontwikkeld als onderdeel van de Green Deal Natuurinclusieve Landbouw in het groene onderwijs en is op het mbo al een succes. Sinds kort is er ook voor het vmbo en hbo een versie beschikbaar die aansluit bij het kennisniveau van de leerlingen. Het spel is voor je les aan te vragen bij NAJK.

Bedrijfsovername

Bij het overnemen van het agrarisch bedrijf van je ouders komt veel communicatie kijken met het hele gezin. Van Hall Larenstein, NHL Stenden en 8D Games hebben met “om tafel” een spel ontwikkeld dat jullie helpt het overnameproces van alle kanten te begrijpen. Zo voorkom je valkuilen en ontdek je hoe het is dit proces vanuit de andere kant mee te maken.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Bordspel over bedrijfsopvolging gelanceerd

Bron: Nieuwe Oogst

Hobbyspellen

In het tijdschrift Milieu schrijft Lyanne van den Berg over enkele bordspellen die groene thema’s op een laagdrempelige manier toepassen. Begrijpen hoe bomen groeien en concurreren voor zonlicht? Speel photosynthesis. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Balanceer natuur en industrie in Suburbia. Wil je meer weten over vogels en hun habitat? Ontdek het in Wingspan. Deze spellen zijn niet specifiek ontworpen met natuureducatie als doel, maar zijn daar wel voor geschikt.

Bronnen

(6)

Meer informatie

(10)
Blijf op de hoogte van de laatste leermiddelen op de onderwijs startpagina Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) Vakblad Gewasbescherming Invasie van de plantenplagen op Boardgamegeek Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) Hogeschool Van Hall Larenstein NHL Stenden 8D Games Tijdschrift Milieu Netwerk van milieuprofessionals (VVM)