Nieuws

Stoomvrije chrysantenteelt een stapje dichterbij

Witte chrysanten in kas - Lidian Neeleman via Shutterstock
Bron foto: Lidian Neeleman (Shutterstock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    stoomvrij, plantgezondheid, weerbaar telen
  • Interessant voor
    glastuinders, adviseurs
Bekijk de bronnen
Traditioneel stomen telers de grond waarin chrysanten worden geteeld om deze vrij te houden van ziekten en plagen. Dit proces verbruikt veel energie. Het project ‘Stoomvrije chrysantenteelt’ onderzocht een duurzaam alternatief door te focussen op het verbeteren van de natuurlijke weerbaarheid van chrysanten.

In de glastuinbouw is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Het verminderen van fossiele brandstoffen en het ontwikkelen van milieuvriendelijke teeltmethoden worden steeds crucialer. In het rapport ‘Stoomvrij telen van chrysant’ zijn methoden onderzocht om chrysanten te kweken zonder de energie-intensieve stoomtechniek. De focus ligt op het gebruik van geoptimaliseerde LED-verlichting en aangepaste perspotsamenstellingen tijdens de bewortelingsfase van chrysanten om de plantweerbaarheid te verhogen.

Combinatie draagt bij

Hoewel niet alle experimenten eenduidige resultaten gaven, zijn er duidelijke aanwijzingen dat de combinatie van aangepaste verlichting en verbeterde perskluiten kan bijdragen aan een energie-efficiëntere en gezondere teelt:

  • LED-verlichting
    Specifiek blauw licht stimuleert een sterker wortelstelsel, wat de weerstand tegen bodemziekten zoals Phytium verhoogt.
  • Perskluitsamenstelling
    Luchtigere perskluiten zorgen voor betere zuurstoftoevoer, wat de kans op ziektes zoals Fusarium vermindert.
  • Niet direct steken van stekken in de grond
    Het was vrij duidelijk dat direct steken van stekken in de grond een verhoging geeft van Verticillium-infectie, waardoor dit afgeraden wordt.

Eustoma, Freesia en Lelie

Dit onderzoek is naast chrysant ook van belang voor de teelt van Eustoma, Freesia en Lelie in kisten.

Het onderzoek werd gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.